اگر در ده سال گذشته پیگیر امور مالی دیجیتال ، سرمایه گذاری یا کریپتوکارنسی بوده باشید احتمالا با واژه Blockchain، یعنی فناوری که ارزهای رمزنگاری شده (رمزارز) بر آن بنا شده اند، آشنایی دارید. اما بلاک چین چیست، چگونه کار می کند و چه کاربردی دارد؟ با ما همراه باشید تا با فناوری بلاک چین بیشتر آشنا شوید.
تعریف بلاک چین Blockchain
بلاک چین به معنی بلاک (در اینجا به معنی فضایی برای ذخیره اطلاعات رمزنگاری شده) و زنجیره تشکیل شده است. یعنی یک سری بلاک داریم که اطلاعات دیجیتالی بر روی آنها ذخیره شده است و یک زنجیره که این اطلاعات را به هم متصل میکند. البته وقتی با بلاک چین بیشتر آشنا شوید، متوجه می شوید که بلاک و زنجیره از هم جدا نیست. عملا هر بلاک، حکم یک حلقه زنجیر را دارد. یعنی تمام بلاک ها وقتی به هم متصل باشند، زنجیره بلوکی شکل می گیرد.
اگر بخواهیم از این هم ساده تر بیان کنیم، میتوانیم بگوییم blockchain یک سیستم ثبت اطلاعات و گزارشات است.

از آنجایی که شبکه بلاک چین یک شبکه توزیع جمعی است، این اطلاعات در بلاک ها ذخیره شده است و بلاک ها به صورت زنجیره وار به هم متصل هستند. این زنجیره ی اطلاعاتی، بین نودهای شبکه توزیع شده و توسط نود ها نگهداری و آپدیت می شوند. گره های شبکه، افرادی هستند که نسخه ای از کل شبکه بلاک چین را نگهداری می کنند و از این راه به امنیت شبکه بلاک چین کمک می کنند). به دلیل وجود نسخه های متعددی از زنجیره بلاکی ، امکان حذف ، هک و یا دستکاری اطلاعات عملا خیلی خیلی خیلی کم است.
آشنایی با بلاک های بلاک چین
هر بلاک از چندین بخش مختلف تشکیل شده است.
Difficulty یا سختی شبکه
این فیلد به مفهومی به اسم سختی شبکه اشاره دارد که به معنی قدرت پردازش مورد نیاز ماین یک بلاک است. هرچه سختی شبکه بالاتر باشد، ماین بلاک سخت تر می شود. سختی شبکه به صورت یک عدد است. برای مثال، در این لحظه سختی شبکه 13,732,352,106,018.34 است!
به دلیل این که این مقاله قرار است به زبان ساده باشد، از توضیح همه بخش های بلاک می پردازیم. برای اطلاعات بیشتر به این صفحه مراجعه کنید.
همچنین در زیر می توانید عکس یک بلاک را ببینید.

به زبان ساده تر، می توان گفت هر بلاک 3 بخش اصلی دارد.
یک بخش اطلاعات مربوط به تراکنش های انجام شده را ذخیره میکند. اطلاعاتی مانند تاریخ ، زمان و مبلغ تراکنش، همچنین اطلاعات کاربری شما در این بخش ذخیره میشود. فراموش نکنید که شما میتوانید در سرمایه گذاری با ارزهای دیجیتال کاملا ناشناس وارد معامله شوید، تنها چیزی که نیاز دارید یک امضای دیجیتال است که نام کاربری شما محسوب میشود.
در بخش دیگر بلاک، اطلاعاتی را برای متمایز شدن از سایر بلاکها در خود ذخیره میکند. هر بلاک کد منحصر به فرد خود را دارد که آن را "هش" مینامیم ، هش ها کد های رمزنگاری شده ای هستند که توسط الگوریتم خاصی ایجاد شدهاند و در هیچ دو بلاکی این کد ها با هم یک سان نیستند! باید در نظر گرفت که کوچک ترین تغییری در اطلاعات یک بلاک به طور کلی هش بلاک را تغییر خواهد داد و آن را نامعتبر میکند.
یک بلاک بخش دیگری نیز دارد که هش بلاک قبلی خود را ذخیره میکند و این باعث میشود در زنجیره بلاک چین امکان تقلب و جابجایی بلوک ها وجود نداشته باشد. اما اگر کسی محتوای یک بلاک را تغییر دهد و هش بلاک های بعدی را به روز رسانی کند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ امکان این اتفاق وجود دارد، اما نحوه توزیع بلاک چین جلوی بروز این اتفاق را خواهد گرفت در ادامه این موضوع را بررسی خواهیم کرد.
نحوه ی ایجاد یک بلاک
بعد از انجام یک معامله، اولین رخ داد، تایید معامله است. حال معامله به صورت یک بلاک ذخیره می شود و اطلاعات کاربری شما به این بلاک اضافه خواهد شد، سپس یک کد منحصر به فرد (هش) به این بلاک اضافه میشود. در این لحظه، این بلاک به شبکه blockchain اضافه خواهد شد و در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.

آیا شبکه بلاکچین خصوصی است؟
نه به هیچ عنوان ، در صورتی که شما کامپیوتر خود را به عنوان یک node یا گره به شبکه blockchain متصل کنید، یک نسخه به روز شده از این شبکه در کامپیوتر شما ذخیره خواهد شد و هر زمان که یک بلاک جدید اضافه شود شما یک به روز رسانی جدید دریافت خواهید کرد.
منظور از اینکه میگوییم بلاک چین یک "دفترچه توزیع شده است" دقیقا همین است ، انتشار این اطلاعات در شبکه های رایانه ای دستکاری و هک شدن اطلاعات را بسیار دشوار کرده است.
آیا شبکه ی بلاک چین قابل اعتماد است؟
باید این نکته رو در نظر بگیریم، یک بلاک زمانی که میخواهد به شبکه بلاک چین اضافه شود، اولا در انتهای زنجیره بلاک قرار میگیرد، دوما رایانهای که میخواهد بلاک را اضافه کند باید برای اثبات خود تست consensus models انجام دهد.
مثلا یکی از اصلی ترین فرآیند های اعتمادسازی بلاک چین بیت کوین، proof of work یا اثبات کار است. در این تست، کامپیوتر باید توانایی حل یک مسئله پیچیده ای ریاضی را داشته باشد تا واجد شرایط اضافه کردن بلاک به شبکه ی بلاک چین باشد. به طور مثال، در ژوئن سال 2020 شانس حل یکی از این مسائل در شبکه ی بیت کوین 1 در 15.5 ترلیون بوده است! بنابراین حل این مسائل پیچیده به راحتی میسر نمیشود.
با توجه به توضیح بالا، اگر یک کامپیوتر بخواهد یکی از این مسائل را حل و بلاکی را به شبکه بلاک چین اضافه کند باید برای اضافه کردن هر بلاک یک برنامه خاصی را اجرا کند، پس به انرژی خاصی برای اجرای این برنامه نیاز خواهد داشت! بنابراین میتوانیم بگویم تست اثبات کار یا همان proof of work، حملات هکرها را تقریبا غیر ممکن میکند، چرا که با سخت افزار محدودی که در دسترس داریم، هک کردن یک شبکه بلاک چینی کار راحتی نیست !!!
در واقع، یک هکر باید توانایی این را داشته باشد که بیش از 50 درصد توان محاسباتی در شبکه بلاک چین را کنترل کند. برای مثال با توجه به ابعاد شبکه بلاک چین بیت کوین، یک حمله که توانایی کنترل 51 درصد توان محاسباتی را داشته باشد تقریبا غیر ممکن است!!!
با مای دیجیمون همراه باشید. ما به صورت مداوم، بلاگ مای دیجیمون را با مطالب آموزشی آپدیت می کنیم.